31 October, 2008

...vacation PART II...

let continue our story....
sedikit rakaman video yg dpt dirakam..hehehe

video
balik dr kg budaya, kami mkn tghr di rumah.... n rehat2...smua nye dah penat 3 jam berjalan, naik tangga n turun tangga.... maklum la..rumah kaum2 di sarawak ni smuannyer bertangga...


sebelah mlm 25hb Oktober ni...kami mkn mlm di Kampung Boyan....nama kedai yg kami makan tue Barok Village...tmpt ni mmg Han slalu dtg, adik yg amik order tue pun kenal dia...peminat kot...hehehe, sorry bang.... tapi yg xbestnyer nasi putih dah abis ms kami dtg tue...tgh msk, kalo nak ns putih jgk kene tnggu stgh jam...tp sbb smua dah lapar... menu kami malam ni adalah Nasi Ayam Penyek... semua mcm kelakar jer bile dgr nama ns nie... tp bila mknn smpi ok la...ayam dia sedap....n ns ayam ni dimakan dengan ulam n smbl belacan.. tempat kami makan ni pun special jgk...dibwh pondok kayu, pondok tu konsep rumah bidayuh...



cuaca mlm ni renyai2...so xleh kuar lama2... blk rehat....tido.. esok nak jln2 lg....

gmbr adik syafiq berlatarblkgkn waterfront, kuching sblh mlm....


26 Oktober 2008 - Ahad

mcm biasa, seawal pg aku n Han pg beli breakfast...roti canai...smlm beli roti canai jgk...hehehe.. tp ari ni kami beli buah skali kat pasar...kami smpi pasar kul 6.30 pg.... mkn2 n borak2 skit....kami meneruskan aktiviti kami... hari ni Han bw kami smua shopping... hehehe, shopping di sempadan Kalimantan.... nama tempat tue Serikin...lebih kurang 45 min jugak la nak smpi sana...kene pg awal sbb nak dpt parking yg dkt.... utk smpi ke Serikin, kami perlu melalui byk pekan2 kecik...antara yg aku ingat.... Siniawan...n Serikin ni terletak di daerah Bau....





kami menghabiskn ms di Serikin hmpir 3 jam...lama nyer... hehehe, Antara brg kenangan yg dibeli...telekung...baju.. sumpit.. panah.. keychin.. topi.... hehehe




balik dr Serikin, kami dah dpt jemputan mkn tengahri kat rumah jiran Han, Hj Aziz sekeluarga...mcm2 menu disediakan...n ms mkn juga kami br tahu ikan parang kat sana murah sgt2...rm 9 sekilo... 2 kali murah dr kat semenanjung... sempat juga la kami mjamu mata dengan perabot jati di rumah hj aziz....cantik2 n mcm2 betuk perabot ada....n then kami pun berehat ....

sebelah ptg kami kuar skjp..beli kek lapis sarawak.. n some souvenier lain...tp kuar bertiga ber4 jer...myself, han, mak n syafiq... yg lain rehat2 jer.... adik smpt la berposing2 kat tepi waterfront...then kami terus ke pasar cr bhn2 nak mkn mlm nie... mlm kami msk sup ikan kerapu n minden goreng(mcm pucuk paku).... lepas mkn, smua rehat2 jer....n ibu bapa kami bermesyuarat....hehehe




smentara mereka bermesyuarat...kami yg muda remaja (cheewahh..muda konon..hehehe) kuar ke bndr kuching....bukan nak buat ape pun...nak merakam kn kenangn2 di bndr kuching pada sblh mlm....hehehe....






27 Oktober 2008 - Isnin

Di semenanjung, ari ni cuti Deepavali...tp kat kuching xcuti...mayb sbb kaum India xramai kat sini...n hari ni kami sekeluarga akan berangkat pulang ke semenanjung...tp tanpa Han...br je dpt jmpa skjp...xpe...sabar...hehehe.... Flight kami AK 5203 Kuching-KL, kul 9.20 pg... so by 8am kami dah kene ade kat sana... so, this morning....kami siap2 n pg breakfast kat luar...kami makan di Serapi Restoran, Bt 7....kedai br je buka nak mulakn perniagaan...hehe...tp xpe, ckup sekadar mengalas perut sblm smpi semenanjung...hehehe...jam 8am kami smpi kat Airport Kuching... Check-in luggage.... then terus check kat imegresen... Flight kami terbang 9.20am... bye kuching.. bye Han...(next month jmp lg ye... perjumpaan yg lebih bermakna).....

Alhamdulliah..perjalanan kami tak de byk msalah...n kami landing di LCCT Sepang awal 20 min dari jadual ketibaan...n kami sekeluarga berpisah di sini utk meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya... banting n melaka......

Kita berjumpa lg 30 Nov ini...insyaAllah....




30 October, 2008

...vacation to Sarawak...

PAKEJ 4 HARI 3 MALAM.... Hotel "Paradise Garden @ umah Han"....

24 Okt 2008 - Jumaat
percutian kami bermula pd hari ini, family dari melaka bertolak kul 1.30 ptg...tp alhamdulillah perjalanan lancar..kul 3.00 dah smpi LCCT...so smua lepak2 kat Food Garden... Family dari banting bertolak jam 3.30 ptg... kul 5.00 smpi LCCT.....Flight AK 5212 ke Kuching, kami terbang jam 1840 (6.40 ptg)...ni pengalaman pertama mak n abah aku naik kpl terbang...hehehe... Alhamdulillah, smuanyer berjln lancar, kami selamat mendarat di Lapangan Terbang Kuching jam 8.30 mlm...mcm biasa lpas check imegresen,pg amik beg....kete sewa yg han sewa dah tunggu kat depan airport...spnjg bercuti han menyewa Toyota Unser...muatlah utk kami ber7...



sampi saja di "hotel" kami...kami menjamu selera....menu malam ni mmg special... Makyah bw nasi impit, daging msk satay n sambal kupang...mak pulang bw, rendang ayam n rendang daging... lepas mkn,smua kepenatan...n kami rehat2 jer... aku n han merancang utk aktiviti esok...
25 Okt 2008 - Sabtu
seawal pagi smua dah bangun...hehehe... mana taknyer... kul 6pg dah terang benderang... aku n han pg beli breakfast kul 7.00pg... kalo kat smenanjung, kedai2 br nak buka...tp kat sana org dah blk dari pasar kul 7 pg....perjalanan hr ni kami akan ke Kampung Budaya Sarawak ( Sarawak Culture Village). kami bergerak dari rumah jam 9.00 pg, lepas smua dah siap2...


kg. budaya ni terletak di kaki gunung Santubong...dlm perjalanan pergi banyak jg tmpt2 yng we hv to past thru... and dpt tgk view2 kg2 di spnjg perjalann kami... this is some photo yg di snap on the way b4 smpi kg budaya...

<< picture of Gunung santubong>>..... <<klik kat gmbr utk large picture>>



kami smpi di kg budaya jam 10.30 pg... dah ramai org dtg... kete susah skit nak parking... smpi2 jer, posing dulu kat depan entrance kg budaya.....


kami pun melangkah masuk ke kg budaya lpas beli tiket n smua dpt "passport" & stiker... let's go tour...hehehe...







to be continue.....