30 September, 2009

My Pregnancy : 30 weeks..

Minggu ni my pregnancy age is 30 weeks…smlm pg normal monthly check up…alhamdulillah position uri yg dulu kat bwh dah back to normal….today kene 2nd injection for tetanus vaccine…bengkak lg…hehehe…surprisingly my weight increase only 1kg during this raya period…ingatkan naik 2-3 kg sbb makan jer… next 2 weeks kene dtg lg for MGTT…Meal Glucose Tolerance Test… nak check ade diabetic ke tidak… so kene pose n then kene amik darah n minum air gula….doakan la thp kesihatan sy baik…bebas dr diabetic….insyaAllah….


Ayat-ayat yg best from Dr. Shima during ultrasound procedure:

Dr.Shima : Husband u big size jgk ker?
Me : (sengih dulu…) lebih kurg sy jgk la Dr size dia… (sengih lg)
Dr.Shima: Sy tgk baby nie mcm besar jer…(senyum simpul….)

Alhamdulillah, hanida’s baby size is okey…referring to babycenter.com at this age of pregnancy our baby age is about 1.5kg..n about 41 cm long….baby dah smkin active n kuat menendang…this is the moment yg plg me n hubby suka….hehehe...at this age, I hv to ready to face leaking of colostrum, or "premilk," from my breasts…


what is hanida’s baby gender ????....hehehehe…. ade 2 teori…..

* First, pengalaman & pengamatan org2 yg terdahulu (org2 tua…) my belly show look like “HE”…

* Second, ultrasound show “leper jer”…(ayat Dr.Shima), meant SHE….but according to Dr.Shima...if “leper” percentage to be HE bleh jd jgk



But we don’t mine either HE or SHE….alhamdulillah atas rezeki yg dikurniakan-Nya… yg penting our baby is healthy as healthy as HE/SHE ‘s mother….hehehe





** fetal development thru visual **

…Aidilfitri 2009…

Tahun 2009 mencatat sejarah, pertama kali aku beraya sebagai seorang isteri….hehehe…dari segei persiapan raya,xde ape2 sgt…lebih kpd persiapan nak menyambut ahli keluarga yg br jer….. cuti raya bermula dr 18hb Sept. jumaat….sbagai the only one anak wedok wak jenal…aku blk ke banting dulu untk tlg ape yg patut kat umah (sbb thn ni aku beraya diperantauan…(ayat abg shah)…) smpt jgk la menganyam ketupat ( rasa xckup syarat jer nak raya kalo xmnganyam ketupat…) n on Saturday ketupat, rending n kauh kacang smua dah siap so mlm raya tue bleh la mak relax2….

Hr jumaat mlm hubby dah smpi untuk amik aku beraya kat mlk…sabtu kami mulakn perjalanan kul 2 ptg…nasib baik sblm bergerak kak lis call hubby kata jln jem….so kami decide ikut jln dlm… coastal road…lalu PD, alhamdulillah…pjlnn mmg lancr,xjem lnsng….smpt singgah umah kat terendak (amik ape brg yg patut n tingggalkn ape brg yg xpatut…) n smpi paya dalam lbh kurg kul 5 ptg….

So, bermula la episode raya ku diperantauan….hehehe…rasanyer kemeriahan nye ttp sama,slagi ade org tsayang disamping kita….walaupun sblm btolak blk ke Melaka dah bermaaf2an ngan mak n abah…pg raya skali lagi bermaaf2an….wpun hanya mlalui corong telefon….slps smua blk dr solat sunat aidilfitri…kami smua bersalaman sblm bgerak kerumah nenda n saudara mara trdekat….

Raya ke-4 kami grk blk ke bntg untuk braya rumah nenda2 n sdara mara kat bntg plak…bile dah blk bntg maknanya ms untuk bjauhan ngan hubby dah dkt… :(
Tapi smpt jgk la aku bw hubby pusing2 satu Selangor…dr kul 9pg smp 10 mlm….we learn from experience ye syg…hehehe….moga aidilfitri thn dpn lbh bmakna dgn kehadiran permata hati kami…insyaAllah….

* * wajah di pagi Aidilfitri **


** with my loving n caring hubby **

** bersama bapa & ibu mertua ku**

** anak2 bujang wak dol.. (tp cicik sally dah tinggal half way jer bujang...hehe) **
** cucu-cucu wak dol...**

16 September, 2009

... KAD RAYA UNTUK SEMUA ...

Ramadhan dah hampir ke penghujungnye...smoga amalan kita diterima n masih blm trlambat untuk terus beramal....


Dikesempatan ini... Me & hubby nak mengucapkan Salam Aidilfitri kepada smua yg mengenali kami...maaf zahir batin...raya jmpt la beraya ke rumah...( tp rumah yg mana yer...? hehehe)... xkisah la mana2 pun...hehehee.... so, kepada saudara mara ku....kekangkawan ku... smua yg mgenali diri kami..terimalah kad yg xseberapa nie dr kami...

15 September, 2009

... Asiari Restaurant....

Seperti tahun2 sblm nie...gathering buka pose geng2 matrik diadakan....yg bestnye xplan dilangsung...zila suggest gathering on 10 hb sept...milin terus pg survey...n sbulat suara stuju lokasi nya di SACC...n gathered on 11 sept.... so sbb smua nak mkn n borak puas2...kami pilih buffet di Asiari Restaurant, selera vietnam, xrugi pilih tmpt ni..food mmg best...zila mesti tgh terasa2 lg mushmallow celup coklat tue..hehehe....walaupun gathering kami ni hanya ber5 jer...tmbh sorg lg lepss berbuka...tp kemeriahan ttp dirasai...maklumla,sthn skali jmp...so smua nak update kat sini...


Disebabkan kesibukan kami smua berborak..xsmpt amik gmbr ape yg kami mkn...cuma smpt posing lps dah kenyang...ahahaha.... so kpd kwn2 gathering leh amik gmbr2 kita kat sini...


* sally * milin*

* kajol * me * lady gaga

** lady gaga dah practise nak jd pengapit bln 12 nie...hehehe**

** ni pun bkl pengantin gak nie...insyaAllah Mac 2010 **
** mummy 2 be diapit oleh pengantin 2 be...hehehe**

14 September, 2009

...I'M BACK...


fuyoo..lamanya aku xupdate blog nie....hehehe....mayb aku alah blogging kot spnjg pregnant nie....hehehe....actually xbyk cite mnarik pun spjg bulan April - May - Jun - Julai - Ogos & Sept....

Some flash back on by activities during "alahan".... hehehe (kononnya la...sbnrnye xsmpt & mls nak update)....

...<<.. MAC.. >>...

29 Mac 09 - berita plg gembira for me n hubby... pregnancy test yg kami beli hri ini menunjukkan tanda positif....we r going to be mummy & daddy insyaAllah....Alhamdulillah, akhirnya apa yg diimpikan tercapai....blk klang buat follow-up check up...n positve.... so first time la i hv to take pils every day....asid folik vitamin....almaklumla,aku ni takut mkn ubt...sbb tue dulu cita2 nak jd doktor kene tkr...ahahak....


...<< ..APRIL...>>...

normal rutin...g keje blk keje...g keje blk keje....weekend blk banting or blk melaka...itu la rutin hidup kami suami isteri....tp itu smua bkn penghalang....rasanye lg btmbh syg ade la...sbb asyik rindu merindu jer....hehehehe....

...<< .. MEI .. >>...

mulanya hari2 yg memenatkan....ini semua angkara develpmnt of new system for PN outlet...tiap2 hari blk keje kul 9 lbh...smua CPD's staff dah mula berkg kat ofis nak mjayakan system nie....mcm2 kenangan yg ade...bgaduh..menangis...terasa hati...gurau senda smua ade... dr bln ni jgk la aku byk kene outstation... n jrg dpt jmp hubby....sedih.... mula implementation di KL...30hb Mei hubby dtg klang...tp aku kene keje smpi kul 12 mlm...sian abg pg tgk wayang sorg2...mkn KFC sorg2....sorry.....

...<< .. JUN .. >>...

awal bln Jun wpun sibuk ngan system br, hal family ttp diutamakan....tahniah buat adik aku Ijan yg slmat diijabkabulkn ngan gadis plihan ht ...ida @ hidayah...pada 6 jun 2009 & majlis bsanding on 7 Jun 09...


Ijan & Ida

tak lupa jg hr & tarikh yg sama ofis mate ku..another CPDrian yg menamatkan zmn bujangnye...cik ECM II @ mariani masdar....sorry la xdpt ke sungkai nengok pengantin sungkai...sbb kene break kat sungai buloh..for my brother wedding...anyway congrate to maa & iwan...iwan jgn malu2 lg....hehehe


mariani & riswan



ms yg sama masih lg sibuk ngan system br nie...aku mula travel kuar dr klang valley...mula di Ipoh...pastu terus ke Sungai Petani & akhir di Alor Star....


...<< .. JULAI .. >>...


Destinasi bln ni selatan...destinasi yg ditunggu2.....hehehe...wpun pnt bekerja tp seronok sbb stay kat rumah ngan hubby...the whole 1st week of july aku di melaka....mungkin bg org lain xde ape2...tp bg kami bonus tue dpt jmp tiap2 hr...but on the 3rd week of july aku dah terbang ke kuching plak....sbb dah pg kuching sblm nie xrisau sgt la....cuma yg problem skit, sbb dah tgh pregnant..every time nak check in kene buat isu form prgnt declaration....blm blk dr kuching...dpt call kene pg Labuan....cam ne nak pg sorg2 nie...dah risau dah...ajak hubby pg skali..tiket pun xmhl sgt...tp xdpt cuti plak....ye la...4 hr kene dok sana....tp alhamdulillah smua bjln lncr...siap bleh shopping kristal & mutiara kat labuan....tp xbeli byk pun....bajet xde...hehehe...


Labuan destinasi terakhir bg implementation system br nie...



...<< .. OGOS .. >>...


Majlis kenduri kawin ijan on 9 Ogos 2009...





b4 that sptutnya kene pg Temerloh for ABE meeting, tp minta excuse....hehehe....tp hubby xdpt excuse...sbb meeting tue mmg utk all ABE's....yg jelousnya diorg dpt pg Taman Negara....nak ikut jgk...syok je tgk gmbr diorg....jelous nie....xpe lain kali pg lg la...(ayat memujuk diri sendiri..)




bln ni juga Ramadhan berkunjung...maka bermula la umat Islam seluruh dunia menunaikan ibadah puasa...tmsk la diri ini....hehehe...inysaAllah cuba pose pnh thn nie....