14 October, 2009

...MGTT...

Hari nie aku diberi MC oleh Dr....hehehe.....so xpg keje.... actually ade appointment ngan Dr. utk buat MGTT (Meal Glucose Tolerance Test)....kalo nak senang ckp,check ade kencing manis ke x.....tapi aku mmg risau nak test ni...almaklumlah...sbb ade background family yg ade kencing manis kn....so this entry just to share my 1st exp nie....

Last appointment Dr dah pesan mlm sblm test kene pose...so dr kul 10 smlm dah xmkn n minum aper2.....so td pg, dalam kul 9 aku smpi kat klinik...tp dpt jmp Dr. dlm kul 9.30 ( ramai plak patient Dr ari nie....ini lah dikatakan rezeki....) so buat prosuder biasa...check BP...ade naik skit...mayb sbb nervous kot nak buat MGTT....hehehe....pastue timbg berat bdn ku yg smkin mbesar ..... cuba teka berat brp kg?..... sperti xpercaya.....dah 86kg....dlm 2minggu berat aku dah naik 2KG....ohhh tidak....aku kene ctrl mkn skit...tp selera mmg sedap sgt....hehehe...mak kata sbb aku xde alahan....sbb tue BERSELERA jer.....hahahaha..... kedudukan kepala baby dah kat bawah...tp mayb boleh terpusing lg, since my due date is about 8 weeks more......insyaAllah xde ape2....

Additional procuder hr nie.....Dr. amik darah utk check content gula sblm minum air gula..result is 4.6...rate yg agak tinggi bg org yg dah pose dr mlm td....result nie mnambhkn la risau aku....(air gula tue mmg manis giler.....manis dia smpi aku rasa dah nak pedas2...tpi ku telan jugak....) so ass Dr. tue dtg bw 2 cwn.... 1 cwn air gula n 1 cwn air msk....ade org ajar minum terus skali teguk...tp xbleh...xsanggup....hehehe... so lps tue blk umah after 2hours kene dtg blk..... dlm kul 12 tghr aku dtg blk....so amik drh lg...(bkn byk pun 1 titik jer......hehehe) utk genarate result MGTT.... jeng jeng jeng....result kuar 5.1.... alhamdulillah.... AKU BEBAS DARI DIABETIK... hehehe...terus aku senyum ngan lebarnye kat Dr.... dlm hati dah berangan2 dah nak mkn ape blk nie...hehehe....

This last 10 weeks of pregntcy aku kene jmp Dr 2 minggu skali....

Itu saje nak dikongsikn....

note: tgh mcari info about breastfeeding...

09 October, 2009

...Perasaan ITU muncul lagi....


Kenapa perasaan itu muncul / timbul / tercetus / dirasai lg.....lagi skali tahun nie....? Kalo tahun 2008 menjelang Oktober aku dah mula rasa....tahun 2009 nie menjelang Oktober aku rasa lagi... ape yg aku rasakan?....


Melangkah Oktober 2008....

Aku dah bdebar2 nak melangkah ke alam baru....alam perkahwinan...dgn bermcm2 dugaan yg kami hadapi spnjg btunang (dugaan Darah Manis orang kata...tp aku xrasa mcm tue....hehe) mungkin ade kebenarannya... dalam Islam kita diwajibkan berkahwin bila telah sampi waktunye...n bile dah kawin sorg ppuan tue dirinya dikatakan suci dr dosa...sbb tue dugaan2 yg dtg itu muncul...untk mnjelaskan pd kita apa yg xclear lg... (supaya tiada rahsia antara kita....cheeewah...hehe) mungkin itu la hikmah disbaliknya..... Alhamdulillah smuanya berjalan ngan lncr....


Melangkah Oktober 2009...

Aku berdebar2 lg....aku melangkah ke alam baru lg... alam keibubapaan.... insyaAllah, aku akn bgelar ibu...(rasa excited pun ade...tp at the same time rs worried pun ade....smuanya dpt bjln ngan lancr x....xde pengalaman kn...hehehe) .....smakin besar tangunggjwb aku dlm hidup ni....tapi aku bersyukur yg xthingga sbb Allah kurniakan kami rezeki INI tidak la sesukar org lain yg mungkin lebih byk halangn n rintang nak dptkn nyer....alhamdulillah.... smoga aku n hubby dpt hadapi n lalui smua nie dgn tbh n pengalaman ni became the best memories in our life....insyaAllah... to our future baby.... ibu n papa love u very muchhhh... can't wait to MEET u.... mmuuaaahhhh...

testing jaga baby...comey x baby nie? geram giler ngan dia nie..hehe...mummy Damia Aleesya bz ms nie (family day)...so bleh la pnjm jap....

02 October, 2009

...1st Oct 2009...

Alhamdulillah...hari ni genap umur aku 28thn...hehehe...dah nak msk era 30an....hehehe....tp insyaAllah ade 1 thn lagi nak enjoy dlm geng 20an.....hehehe...semoga usia lebih mematangkan aku untuk menjadi seorang isteri yang taat pada suamiku, ibu yang penyayang pada bakal anak-anak ku n anak yang solehah pada mak, abah , makyah & ayah ku.....insyaAllah...


To my hubby, tq for the birthday song...hehehe,wpun kita xdpt raikan bersama...tp nnt kita beli cheese kek ye...hehehe...yg mcm kat gmbr nie...hehehe...




To all my friends, thank for the wishes....love u all...