21 December, 2009

...Majlis Cukur Jambul Aisy...

Sempena Majlis Perkahwinan cicik Aisy pada 12.12.09 ... aku n baby pulang ke rumah nenek n atuk Paya Dalam untuk sama2 meraikan majlis bersejarah buat cicik...

rupanya, nenek dah planning untuk buat Majlis Cukur Jambul untuk Aisy... semuanya dah siap plan...n dah siap ngan peng"sponsor"... terima kasih byk buat antie2 n uncle2 aisy yg byk membantu...so... rambut Aisy yg xbyk slamat digunting oleh datuk-datuk saudaranya pada 11.12.09.... some Aisy's pictures...




walau ape pun yg terjadi...tido dulu...hehehe....



...Aisy dengan sepupu2 wedok sblm cukur jambul...






Aisy disamping papa...tenang mendengar alunan marhaban....



....Ibu + Papa + Aisy....

Note : mission.....

#1 - Reduce weight!

#2 - Increase EBM utk Aisy....

18 December, 2009

...Permata Hati HANIDA....

Alhamdulillah....aku telah slamat melahirkan cahaya mata sulung kami pada 1 Disember 2009 jam 1.32 pm...we proudly presenting our baby...
Nur Rahadatul Aisy Bt Muhamad Azhan,



Sedikit coretan kenangan sebelum bersalin....hehehe...


Entry sebelum ni,30 Nov 2009...anniversary HANIDA yang pertama...pg tue juga hubby bw aku pg check up cam biasa kat Hosp Bersalin Razif....tiba2 result check up lain....BP naik dar normal 110/70....tiba2 jd 130/90...then berat last check 92kg...tp kali nie turun plak 90kg,mkn lg byk tp turun plak berat....so Dr advice, anything happen terus g hosp....tp kami xfikir la dah nak bsalin,yg kami fikir mayb sbb smlm travel blk dr mlka stuck kat jem...dr 6ptg kul 11mlm br smpi banting....n byk mkn daging korban... hehehehe.... habis check up hubby pun blk smula ke mlka...aku pun terus g keje.....


Dijadikan cerita, blk dari keje kul 7pm smpi umah...nak mandi ade tanda2 mcm nak bsalin ( antara tanda nak bersalin.... kuar darah,contrction every 5min or air ketuban pecah... setiap org mayb lain2 tanda)... tp aku relax jer dulu sbb xde rasa sakit ape2...leh mkn rendang daging dulu..kul 8lbh tgk ade tnda lg...aku pun terus call mak kat kg...dah btl ke tnda yg aku alami tue...mak kata btl la tue...aku pun terus call hubby kat melaka....ape lg gelabah la...hubby terus pth blk ke shah alam dr mlka mlm tue jgk....xtau la brp saman yg hubby dpt...1jam je pjlanan dr Mlk ke Shah alam mlm tue...smpi jer hubby terus bw aku g hosp n admit terus mlm tue tepat jam 12.03am,sbb nak hubby teman aku mlm tue,aku pun amik la bilik utk sorg,so boleh la hubby teman aku....bile check mmg dah terbuka 2cm...so esok pg aku akn dibw ke labour room...

jam 1pg...br admit...


Sebelum tido,perut terasa lapar...hubby pun xmkn lg...so service 24hour yg ade n yg plg dkt kat situ McD...so,smpt la kami menjamu selera jam 1pg kat dlm blk hosp tue...hubby siap belikn apple pie n curly fries...hehehe...n kami pun tido....


sepanjang 1 Disember 2009...

Dlm kul 4.00pg, BP aku msih tinggi 140/90....kul 5.30 aku dah dpt srpn...n disuruh tukar pkaian...pas2 aku diberi ubat utk buang air...kul 6.45 aku dah dibw ke labour room...dlm hati ( nape diorg xcktp nak pg labour room dah...) tiba2 jer muka aku n hubby pucat...ye la msk labour room mcm dah nak bsalin plak,sedangkn aku xrasa sakit ape2 pun lg...kat labour room aku kene msk...nie fist time aku kene msk air...slalu tgk org jer....

Dalam labour room...(ms ni xbc lg yg xleh amik gmbr kat dlm nie...hehehe)


every 1hour BP aku msih tinggi...kul 8am Dr dtg check,dah buka 4cm...jantung ku dah makin dub dab dub dab....hehehe...dlm kul 10.30am perut aku dah mula sakit...br aku tahu n rasa mcm mana yg dikatakn contrction tue...hehehe (kpd kwn2 yg blm pernah bsalin or yg bkl bsalin 1st baby...ms nie mmg kene byk sabar, kuat kn smgt n ingat Allah slalu...time ni la yg sakit nyer xterkata)... dlm kul 11 lbh aku dah xthn..ckp ngan hubby nak ubat thn sakit...so kene la inject kat peha skali..lps tue aku dah rasa mamai2 n tekak loya2...(ni antr kesan smpign ubat thn sakit tue)....tp bagus jgk,sbb dia mcm relaxkn kita...ms ni, mak n abah dah smpi dr banting...tp leh tunggu kat luar je la....

Kul 1 tghr aku dah thn sgt, n sakit sgt...suruh hubby pggl nurse n dorg check...ok, dah bleh bersalin...bertmbh la dub dab dub dab jantugn aku....spnjg tue jgk la, aku n hubby xhenti2 berdoa,selawat n zikir..mohon dipermudahkan proses kelahiran bayi kami....ms nak bsalin tiga pkataan yg aku msih terngiang2 di telinga... " tarik nafas....angkat kepala...pushhhhh" ....hehehe...bila baby kuar jer, dia letak kat atas perut aku..fuhhh leha yg teramat sgt2..n ms tue air mata kegembiraan kesyukuran berguguran...subhanallah... Allah yg maha mencipta....


anyway...syukur yg x terhingga kehadrat Illahi...smuanyer selamat... terima ksih jugak yg xterhingga buat hubby yg menemani aku spnjg hr di Labour Room...7pg smpi bersalin kul 1.30tghr....(kpd para suami2 teman la isteri di labour room..anda mmg sgt diperlukan pd saat2 tue...hehehe)...hari ni jgk pengalaman pertama hubby memotong tali pusat, mengazankan anak n membasuh uri....i love u soooooo muchhhh papa......alhamdulillah kami diberikan oleh Allah pengalaman yg xmungkin dpt dibeli dimana2 didunia ini....

Hadiah teristimewa buat suami ku.....

30 Nov - Anniversary HANIDA ke-1...hehehe
2 Dec - Birthday hubby ke-29....


One Family....

so, ibu hadiahkan sempena seorg permata hati yg comel buat papa sempena hr ulangthn perkahwinan kita n sempena hari lahir papa....so every year, insyaAllah kita bleh celebrate,all that 3 event togather...(pandai x ibu nak jimat cost....hehehehe)...