16 September, 2011

.... Rambut ....

rambut dah boleh ikat....

Dah lama xbuat blog thru BB.... untuk info kwn2 yg menggunakan Blackberry n suka berblog bleh la guna application ShowMe! Photo Blogger nie....yg introduce kat sy pun mummy Mia...tp sbb xpndi setting...gmbr xelok skit....



CIte untk gmbr yg sy share tue adalah...rmbut aisy dah boleh ikat.... (wpun hanya beberapa urat rmbt je yg bleh diikut)....hehehe, suka sgt....untuk sape yg xtau, rmbt aisy mmg ssh nak pnjg, n xlbt....since she was born, hanya sekali sahaja cukur on 1 May 2010...lps tue xkacau dah rmbt dia...tp ttp mcm newborn jgk...hehehe... Mengikut cerita org terdahulu...rambut ibu Aisy pun cam tue gak...smpi umur 3thn pun xleh nak ikat lg....



Banyak juga org bagi petua cam ne nak lebatkan rambut dia.... ade yg suruh cari minyak bijan...ade yg kata letak lendir pokok lidah buaya...tp xpnh try mana2 pun...lg pun aisy kecik lg...xde rmbt pun cute jgk ape....hehehe...



note: berblogging sementera hubby pg solat jumaat and my little aisy lena diulik tido...



tatatititutu......



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Powered by ShowMeBlogger.com

05 September, 2011

...Salam Aidilfitri 2011...

Salam Semua....Hehehe....
Genap setahun baru post entry baru...hehehe, adakah blog nie mmg untuk ucap Salam Aidilfitri je kot...xkot...
Anyway, di kesempatan ini, kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya..Maaf Zahir dan Batin kepada semua ahli keluarga, sahabat handai dan semua yg mengenali kami...andai ada terlanjur kata, terkasar bahasa, terlupa bagi duit raya...0 - 0 ye...
Raya tahun ni rancangnya nak beraya di Melaka, rumah mertua ku...dapat la beraya dengan little Nur Husna El-Medina , tapi apa kn daya..kita hanya merancang...Allah yang menentukan segalanya... Aisy di serang Chicken Pox.... seminggu sebelum raya...
Aisy with the chicken pox face...
Demi menjaga keselamatan agar virus tidak terus merebak kami hanya beraya di Banting... Alhamdulillah sepanjang Aisy kene chicken pox dia xmeragam langsung...mcm biasa je...sbb ade org kata budak akan meragam, sbb bdn dia demam n sendi dia sakit... aku pun cuma cuti 2 hari je...sbb pengasuh hanya jaga Aisy sorang je...so senang skit...
Alhamdulillah hari ke 5, semua bintik-bintik dah start kering. start dari 19 - 23 Ogos tue mmg bg full attention kat Aisy, sbb takut dia xselesa. Apa yang aku praktikkn, campur antara tradisional n moden...hehehe.. :
  • 1 step - cari buah kelapa muda yang fresh bagi aisy minum, org tua2 kata ini untuk cepatkan bintik-bintik merah tue keluar.
  • At the same time, dapatkan anti virul Calamine Lotion dari klinik.
  • Mandikan Aisy tiap-tiap pagi ngan air suam. Masukkan daun pokok bambu (Neem), ramas-ramas daun tue, bagi air dia jadi hijau2 skit....then siram kat badan dia... kalo org tua2 x kasi mandi takut dia jadi lagi banyak, tapi sebenarnya....bile mandi lap kering-kering then terus sapu Calamine lotion. badan dia jadi lagi segar...xde la dia meragam...
  • Satu lagi... tukar diaper sekerap mungkin, sbb dia xselesa sgt2 kalo kat "situ" basah...macam Aisy kat punggung dia banyak, so mmg kene tukar...lari jgk la bajet diapers..nasib baik Tesco ade offer....hehehe

    So, semasa pagi raya, dapat la Aisy pkai baju raya walaupun muka comot skit... Hari raya ke 3 kami balik ke Melaka jumpa nenek mak yah ngan atuk kholit...
    Again,
    Selamat hari Raya
    tatatititutu....