27 April, 2012

.. ::Kelantan & Terengganu :: ..

A journey of outstations..... Kelantan & Terengganu,

Last week Ibu ber"outstation" ke Kelantan & Terengganu...maka tinggallah Aisy n Papa... Thanks Papa sebab bleh tolong jaga Aisy...hehehehe

Destinasi pertama..... seperti yang dilihat dibawah.....


Simbol "Buah Gajus" ni..atau bahasa setempat "Buah Ketereh"...maka lokasi ku adalah di pekan Ketereh atau lebih senang Kota Bharu, Kelate.... Flight di KL kul 8.00pg maka dri rumah sebelum subuh...dpt la subuh di LCCT...alhamdulillah...thanks again papa bangun pagi2 hantar ibu pg LCCT.... smpi kat KB dlm kul 9.30.... sepnjang hari di KB atas urus kerja....plan2 nye nak ziarah Mak Uda kat Pulai Chondong..tp xde kenderaan kosong plak... 

   

the next day sempat bersarapan di kedai nasi kerabu yg dikatakan "mesti try" kat KB.... SU WARUNG NASI KERABU...  
xsempat amik gmbr ns..  
sbb dah excited nak mkn....hehehe

 Lauk boleh pilih.. kedai sentiasa full... n service cepat... cuma "SENYUM" je kurang...hehehe....









 

Habis job di KB, bergerak pulak ke KT (Kuala Terengganu)....time kasih pada kwn2 yg bg tumpang...hehehe... prepare utk event esok..... kat KT menginap kat Dara Inn... nice n simple....n CHEAP....hehehe...


View dari luar.....

View dari dalam....

Nak share skit pasal Dara Inn nie....dekat kwsn Seberang Takir , tempat ni dekat dgn Airpot KT..senang nak  balik nnt...hehehe, dekat pantai..tp aku xtau ape nama pantai tue...pagi2 lepas subuh leh jln2 tepi pantai... Harga bilik nie....RM 100 je...boleh pilih dan single bed  or Queen Bad... kalo Family Room  RM 140 je.... smpi je dah berangan2..kalo bw family dtg sini...leh book 4 bilik terus, sbb bilik connecting senang budak2 nak jln2... InsyaAllah...satu hari nnt.....




This is our desert during dinner....hehehe...actually buah ni, one of our friends beli masa otw from KB to KT...tp sbb xde pisau nak potong, minta tolong taukey kedai potongkn...tunggu punya tunggu...dia hidang mcm nie...rasa terharu...n nak mkn pun sayang...hehehe , anyway..thank you taukey kedai...







 Next day...last day kat Terengganu n mlm blk...Flight kul 9.20am..... event kami di Gem Beach resort....ni gmbr jln masuk....kat sini aku nampak 2 nama tempat mengkabang.... Mengkabang Lekar n Mengkabang Telipot...maybe ade mengkabang lain...










note : plan awal nak g ngan Aisy n papa skali...tp keadaan x mengizinkn.... kalo x mesti best.. insyaAllah next time...









Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

15 April, 2012

....: Ronda- ronda Melaka :....







 Walaupun dah lbh 3 thn kawin ngan org melaka.....setiap kali blk kg xsempat pun nak g ronda-ronda negeri melaka....hehehe...so, sebab cuti lama skit nie....papa ckp jom bawa Aisy ronda2 melaka.... At the same time, boleh la jgk kami menge'test' tahap tolerance Aisy dengan dunia luar....

  
Destinasi mula2 kami adalah......Menara Taming Sari....dlm kul 11 jgjk la kami smpi...disebabkn cuaca mendung2 skit, so mcm xrmai sgt org kat sekitar Bandar Hilir nie......after park our car kat depan tugu "hang. Kancil " tue kami singgah McD dulu...sbb aisy td kat umah nenek xnak mkn dulu....nak g jln terus....
Menara Taming Sari... Macam mana nak convence Aisy nak ajak naik.....dr McD tue ktorg tunjuk kat dia nak naik tue....yg bestnye dia boleh tanya apa tau " Tak jatuh ye ibu?"...... Dia pulak yg takutkn kita....hehehe,tp dia nmpk sronok sbb papa kata nak naik kapal angkasa.....


Tiket utk Malaysian - RM10 (adult) and RM 5 (children)...........TAPI bile dah tgh beratur.....tiba2 dia xnak naik....nagis2.....tp kami nekad je bw sebab nak test dia FOBIA PADA KETINGGIAN tak....bila dah msk....dia senyap.....tapi dada dia...dub...dab....dub...dab laju......TAPI bile dah gerak keatas n pusing....muka Aisy terus nmpk muka budak excited....sbb nmpk laut....nmpk kapal....siap xnak papa pegang....nak bdiri tgk laut...... Alhamdulillah, she is find with "high"....so nak bw g genting main2 pun dah boleh la nie......(Ibu yg excited..... :p) 


Destinasi seterusnya.....Kapal Samudera.....
Ayat pertama Aisy bile nmpk kapal tue ..... "Banyak nye org sekolah"......hehehe....kebetulan ms tue rmai budak sekolah.....sbb tue aisy ingat mcm kat sekolah kot......Tiket nak naik kapal nie murah je.....RM 3 je utk dewasa.....bdk2 bwh 6 thn free..... Yg best lg, ade tiket nie leh msk 3 muzium lain free....xingat muzium ape,tp salah satunye muzium TLDM sbb yg tue kami msk....siap naik kapal lg...

Setakat itu,aisy msh enjoy the journey.....xde la bsing2....tp dah start ckp...." Ibu....Aisy penat...." , hehehee..... Memandangkan hr mendung dah bertukar renyai2....maka kami pun make a move utk ke kereta......sblm ujan lebat turun.....so total perjalanan kami tadi dlm 2jam lebh.....so that is tolerance time yg Aisy leh spend utk g jln2....lebih dr tue...kemungkinan utk dia "bising2" adalah tinggi. Jadi berehat la dulu sebelum terlewat....hehehe.... 

Malangnya.....masuk2 kete...bagi susu, mkn nuget 1 ketul......aisy terus tido dgn nuget yg msh ada kat tangan n kat dlm mulut......maka perjalanan tamat di situ sj....n terus blk ke rumah nenek.....







Note: tajuk kat atas mcm kene tukar "ronda-ronda Bandar Hilir".... Sbb situ je yg sempat....hehehe








Ibu blogging...papa driving.....Aisy sleeping.....otw back to Puncak Alam..... :)







Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

14 April, 2012

...: Kolam Air Panas Jasin:...

Pertama-tamanya, TQ kpd YDP Agong sbb bg cuti pada 11 April 2012....maka dpt la kami mrncg cuti yg pnjg skit tp xperlu apply cuti byk hr sgt..hehehe... Maka smpi la kami ke kg halaman Papa di Melaka....hehehe

Hr Khamis lepas ( 12 April) sempat juga la we all (Ibu, Papa, Aisy, Nenek Mak Yah & Atok Dol) gi Kolam Air Panas Jasin.....sebab pg hr yg org lain bekrje....so kat kolam air panas yg byk2 tue....ktorg je customer yg ada....hehehe...boleh try smua kolam....nenek pun sronok sbb dpt rendam kaki lama....puas sgt nenek ckp....

Satu lagi yg syok ( utk org yg tinggal kat melaka je kot ) tiket masuk RM 6 nie, boleh simpn..bile nak pg lg dpt diskaun RM 1.....so kalo mmg dok mlka bleh la g slalu....tp kalo blk pun 2bln skali.....xtau la bile bleh guna....hehehe...tp tiket tue ditinggalkn kat kg je...so mana2 family yg nak pg..boleh guna tiket tue....

Yang pasti Aisy mandi dgn puasnye.....sebab satu kolam tue dia sorg je.....n dia x kesejukkan wlaupun mandi dah sejam lbh....dgn suasana yg redup2 mmg puas hati la.....hehehe....mungkin kalo weekend customer rmai agaknya....sbb tempat mandi kanak2 yg ala-ala theme park tue buka hr Jumaat, sabtu n ahad je.... InsyaAllah kalo ade masa boleh pg lg.......